Samostani --- Rab

Rab

Podignut na litici, uz obalu, samostan sv. Andrije jedan milenij prkosi valovlju vremena i mora. Sestre benediktinke duhovne su čuvarice grada znakovito smještene na njegovim bedemima.

Samostan glavna slika

O nama

Prvi pisani spomen koji svjedoči povijesti samostana je natpis na romaničkom zvoniku podignutom 1181. godine, a najstariji je od četiri rapska zvonika.

/01

/01

Samostanska crkva sv. Andrije iz 11. stoljeća trobrodna je protoromanička bazilika barokizirana u nadolazećim razdobljima. U lađi crkvenog broda nalazi se oltar Majke Božje koja se od 16. stoljeća štuje kao Čudotvorna Gospa Rapska. U samostanskoj biblioteci, osim duhovne literature, čuvaju se i vrijedni stari spisi i povijesni dokumenti.

Samostan sv. Andrije

Benediktinski samostan s crkvom sv. Andrije prvotno osnovan za djevojke iz plemićkih rapskih obitelji, utemeljen je tijekom 11. stoljeća.

/02

/02

/03

/03

Na otoku je nekada postojao cijeli niz benediktinskih samostana. Samostan sv. Andrije Apostola jedina je benediktinska zajednica na otoku koja se zadržala do danas.

/04

/04

/05

/05

/06

/06

/07

/07

/08

/08

/09

/09

/10

/10

Uz molitveni život, u slobodno vrijeme rapske koludrice bave se izradom umjetničkih i ručnih radova. Rapska torta autentičan je proizvod koji su benediktinke napravile 1177. godine prigodom dolaska pape Aleksandra III. na Rab. U Gornjoj ulici na Rabu smjestila se trgovina otočnih proizvoda, krema, tinktura i ulja koje izrađuju od biljaka koje same ubiru na otoku.

Gdje se nalazimo?

Prirodna bogatstva i ljepote otoka Raba oduvijek su očaravala mnoge. "Otok sreće", kako ga neki zovu, datira još od starih Rimljana.

Još od rimskih dana središnje mjesto kulturnog života na otoku Rabu bilo je na gradskim trgovima i kasnije unutar brojnih crkava. Grad Rab najpoznatiji je po svojoj vizuri 4 zvonika koji sa zidinama grada čine jednu od najljepših arhitektonskih cjelina na Jadranu. Najstariji zvonik je sv. Andrije u kojem se nalazi jedno od najstarijih zvona u našim krajevima, saliveno u Veneciji 1396. godine.

/11

/11

Ostale informacije

Sve što želiš znati o našoj zajednici i životu, ne ustručavaj se pitati. Spoznajom o našem životu shvatit ćeš zašto je lijepo biti benediktinka.

Kontakt informacije

Ulica Ivana Rabljanina 6

51280 Rab, Hrvatska

051 550 183

prodaja@benemir.com

Pitaj nas i ti!

0/300