Samostani

Naše lokacije

Benediktinski samostani po čitavoj Hrvatskoj postoje još od sedmog stoljeća. Danas su sačuvani samo oni na prelijepim lokacijama uz more ili u centru.

Vita BenedictaVita BenedictaVita BenedictaVita BenedictaVita BenedictaVita BenedictaVita BenedictaVita Benedicta

Cres


Tijekom burne povijest, creski benediktinski samostan je četiri puta izgorio do temelja, ali uz snagu Gospodina njegove koludrice svaki put su ga iznova obnovile. To ih nije obeshrabrilo da uvijek budu brojnija zajednica od svih. Danas uz prisustvo sunca, zemlje, vode i svojih ruku proizvode vlastitu hranu.

Vidi više

Hvar


Više od jednog stoljeća trajao je proces otvaranja benediktinskog samostana u Hvaru. Godine 1644. dvije koludrice hrabro su otvorile povijest monaškog života na Hvaru. Benediktinke su mudro iskoristile otočne resurse i već desetljećima izrađuju unikatnu čipku od agave koja se nalazi na listi UNESCO-ve baštine.

Vidi više

Krk


Iako u jednom povijesnom periodu u samostanu više nije bilo redovnica, krčke benediktinke i danas svojim molitvenim zagovorništvom obogaćuju živote svojih Krčana. Benediktinski samostan na Krku bio je prava mala obrtnička radionica te škola talijanskog jezika.

Vidi više

Pag


Promičući hrvatsku kulturu te benediktinske i kršćanske vrijednosti, bile su najranije paške učiteljice. Učile su mlade djevojke čitati, pisati i čiparstvu koje je postalo glavna djelatnost paških obitelji. Svoje blago osmostoljetne tradicije predstavljaju u izložbi sakralne umjetnosti.

Vidi više

Rab


Samostan sv. Andrije Apostola nepresušan je izvor duhovnog života na Rabu, esencija baštine i ručnog rada od resursa koje daje priroda otoka Raba. Već jedan milenij čuvaju tradiciju ovog otoka izradom otočnih proizvoda, tinktura, krema i rapske torte koje prodaju u svojoj maloj trgovini.

Vidi više

Šibenik


Rijetko tko ostane ravnodušan na kamene kale šibenske Gorice, pa tako i na način života u samostanu. Šibenske koludrice godinama neumorno čuvaju i rade na obnovi kulturnoog nasljeđa grada Šibenika. U sklopu samostana otvorile su obrt za izradu šibenskih kapa te suvenirnicu.

Vidi više

Trogir


Samostan sv. Nikole u fizičkom i duhovnom smislu dio je grada Trogira 1000 godina. Usprkos povijesti i društvu neprekidno traje još od 1064. godine. U sklopu samostana nalazi se vrijedna zbirka umjetnina “Kairos” koja svojim bogatsvom svjedoči dugoj povijesti samostana i života u njemu.

Vidi više

Zadar


Premda je njihov samostan u potpunosti bio uništen tijekom drugog svjetskog rata uspjele su očuvati jednu od najvrijednijih crkvenih zbirki u Hrvatskoj, koju od 1972. godine s ponosom prezentiraju u sklopu Stalne izložbe crkvene umjetnosti pod nazivom “Zlato i srebro Zadra.”

Vidi više