Samostani --- Pag

Pag

Zahvaljujući Juranu i Milici Pogančić koji su u starom Pagu podigli samostan za benediktinke i crkvu na čast sv. Margarite, koludrice su dobile svoj dom na otoku Pagu.

Samostan glavna slika

O nama

Sve izazove s kojima se zajednica sestara benediktinki na Pagu, tijekom svoje duge povijesti suočavala, hrabro je nadvladala te živi do danas.

/01

/01

Prvi samostan u gradu Pagu sagrađen je 1318. godine. U vrijeme kada je opasnost od turske opsade bila sve veća, svečanim ophodom kneza 18. svibnja 1443. godine Pažani sele na današnju lokaciju. Godine 1483. dovršeni su istoimeni ženski benediktinski samostan sv. Margarite i crkva Marijinog Navještenja u novom Pagu kao uspomena na samostan i crkvu u starome Pagu.

Samostan sv. Margarite

Paška čipka, čiji korijeni potječu iz ženskog benediktinskog samostana na Pagu, danas se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.

/02

/02

/03

/03

Spoj kršćanskih vrijednosti, benediktinske duhovnosti i hrvatske kulture vidljiv je u životu zajednice. Počevši od vrijednih umjetničkih djela pa do izrade autohtonih hrvatskih i otočnih proizvoda.

/04

/04

/05

/05

/06

/06

/07

/07

/08

/08

/09

/09

/10

/10

Posebno mjesto od umjetničkih predmeta ima relikvijar Svetoga Trna iz 1435. godine, koji je donio fra Ivan Tutnić sestri u čast njezina zavjetovanja. Koludrice su u svom domu oduvijek prakticirale obrtnička i kulinarska umijeća. Poput spomenute paške čipke pa do izrade tradicionalnih slastica. Njeguju i recepte srednjovjekovnih specijaliteta, gdje se ističe njihov paški baškotin kao zaštićeni izvorni hrvatski proizvod.

Gdje se nalazimo?

Svojim prepoznatljivim izgledom otok Pag ističe se među brojnim jadranskim otocima. Mnogi ga zbog njegove razvedene površine nazivaju "otok stijene" ili "mjesečev otok."

Otok Pag mogli bismo opisati kao živopisno, raznoliko, a opet mirno i tiho mjesto koje svoje raznolike mogućnosti nudi svima pa tako i zajednici koludrica. Duga i burna povijest Paga urezana je u brojnim spomenicima ovoga grada te bogatoj kulturnoj baštini koju njegovi stanovnici predano čuvaju. Pag je i grad mnogih palača te dom tisućljetne tradicionalne proizvodnje soli.

/11

/11

Ostale informacije

Sve što želiš znati o našoj zajednici i životu, ne ustručavaj se pitati. Spoznajom o našem životu shvatit ćeš zašto je lijepo biti benediktinka.

Kontakt informacije

Don Jose Felicinovića

23250 Pag, Hrvatska

023 611 061

benediktinke-sv.margarite@zd.t-com.hr

Pitaj nas i ti!

0/300