Samostani --- Trogir

Trogir

Smješten uz more, u blizini luke, mnogi pomorci i ribari dolazili su u crkvu te su je rado darivali. Po tome je samostan i dobio ime sv. Nikole, zaštitnika putnika i pomoraca.

Samostan glavna slika

O nama

Trogirske koludrice čuvarice su zbirke Kairos koja bogatstvom umjetničkih radova i predmeta priča gotovo milenijsku temeljnu povijest o samostanu.

/01

/01

Za postojanje samostana sv. Nikole zaslužan je benediktinac sv. Ivan Trogirski, koji je kasnije izabran za biskupa. Jezgra samostana nastala je uz crkvu sv. Dujma u luci kod vrata Gospodnjih, koju su mjesni plemići poklonili u svrhu osnivanja samostana. Krajem 16. stoljeća u središnjem atriju samostana podignut je zvonik, a u zidu atrija ugrađen je nastariji grčki natpis – prvi dokument trogirskog arhiva u kamenu.

Samostan sv. Nikole

Od grčkih temelja do danas, samostan stisnut uz gradske bedeme širio se, pomicao vrata grada, mijenjao čak i naziv. Prvotni naziv sv. Dujma zamijenilo je ime sv. Nikole.

/02

/02

/03

/03

Život koji je u samostanu započeo ulaskom prve opatice Eufemije i njenih sestara, 950 godina kasnije nije se ugasio. Kroz povijest imale su važnu ulogu u svom gradu na polju duhovnosti i kulture.

/04

/04

/05

/05

/06

/06

/07

/07

/08

/08

/09

/09

/10

/10

Crkvica pokraj koje je samostan izgrađen tada se nalazila izvan gradskih zidina. Kroz godine oko crkve uz same gradske bedeme niknuo je čitav niz građevina, različitih elemenata kuća, gradskih vrata, obrambenih zidina i kula koje skupa čine jedan izniman spoj arhitekture koja se proteže sve do 11. stoljeća. Zbirka samostana poznata po eksponatima Kairosa, a čuva i brojne umjetnine, knjige i razne fragmente iz crkve.

Gdje se nalazimo?

Dovoljno je prijeći samo jedan mali most i da se nađete usred romaničkog grada, u začaranom labirintu ljepote, čije ulice postoje već više od 3600 godina.

Još od vremena starih Grka Trogir je bio inspiracija umjetnicima i majstorima koji su ovdje živjeli i stvarali svoja djela. Svojim tisućljetnim postojanjem i majstorima koji su obitavali u Trogiru stvorio je pravu malu riznicu kulturnih spomenika. Slikoviti kameni stari grad brojnim spomenicima u svakome budi osjećaj putovanja kroz vrijeme. UNESCO je 1997. godine Trogir uvrstio na listu zaštićenih spomenika kulture.

/11

/11

Ostale informacije

Sve što želiš znati o našoj zajednici i životu, ne ustručavaj se pitati. Spoznajom o našem životu shvatit ćeš zašto je lijepo biti benediktinka.

Kontakt informacije

Gradska ulica 2

21220 Trogir, Hrvatska

021 881 631

info@benedicta.hr

Pitaj nas i ti!

0/300