Samostani --- Zadar

Zadar

Zadarske benediktinke svojim životom nastavljaju tisućljetnu tradiciju molitve i rada na ovom svetom mjestu, hodeći stopama svojih slavnih prethodnica.

Samostan glavna slika

O nama

Čika, pripadnica ugledne zadarske obitelji Madijevaca, obnoviteljica je već postojećeg samostana. Godine 1066. od kralja Petra Krešimira IV darovnicom dobiva kraljevsku slobodu i zemlje u posjed.

/01

/01

Njezino nastojanje i poslanje nastavila je mlađa kći Vekenega. Tako su majka i kći snagom duha i vjere udahnule novi život samostanu. Nedugo nakon njegova uređenja sagrađena je i crkva iz reda ranoromaničkih – jednostavnih trobrodnih bazilika, a potom i romanički zvonik uz crkvu sv. Marije te kapitularna dvorana. Svjesne uske povezanosti identiteta i jezika, koludrice su hrvatski jezik brižno njegovale.

Samostan sv. Marije

Zadarske benediktinke čuvarice su jedne od najvrijednijih crkvenih zbirki u Hrvatskoj koja sa svojih 2000 vrijednih predmeta priča o duhovnom i kulturnom životu na ovim prostorima.

/02

/02

/03

/03

Samostan i crkva odolijevali su burnim vremenima sve do 1943. godine kada su gotovo potpuno uništeni. Svoj novi dom sestre su pronašle u sjemeništu Zmajević, obnavljajući svoj samostan da bi se u njega 1970. godine vratile.

/04

/04

/05

/05

/06

/06

/07

/07

/08

/08

/09

/09

/10

/10

Tijekom bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, sestre su zakopale dragocjene umjetničke predmete ispod zvonika te je tako blago Zadra sačuvano od uništenja. Zbirka umjetnina osnovana je 1967., a sadrži mnoge eksponate koji datiraju od 8. do 18. stoljeća. Zadarske benediktinke nalaze se u središtu grada, a svoj mir od gradske vreve pronalaze na poljoprivrednom imanju u Smiličiću, gdje obrađuju zemlju i uzgajaju vlastitu hranu.

Gdje se nalazimo?

Zadar, drevni grad u središtu hrvatskog Jadrana s dugom i burnom povijesti, često je bio razaran, ali svaki put iz ruševina bi niknuo još ljepši.

Zadar se sa svojim gradskim zidinama nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Nekada je to bio najveći utvrđeni grad u Mletačkoj Republici. Prepun povijesnih znamenitosti sve od rimskog doba preko srednjeg vijeka do modernog graditeljstva, tvori bogatu riznicu hrvatske kulturne i duhovne baštine. Vidljivo je to na mnogim sakralnim građevinama i spomenicima kulture koji ga krase.

/11

/11

Ostale informacije

Sve što želiš znati o našoj zajednici i životu, ne ustručavaj se pitati. Spoznajom o našem životu shvatit ćeš zašto je lijepo biti benediktinka.

Kontakt informacije

Madijevaca ulica 10

23000 Zadar, Hrvatska

023 254 820

info@benediktinke-zadar.com

Pitaj nas i ti!

0/300