Samostani --- Hvar

Hvar

Prolazeći stepenicama koje vode prema glavnim gradskim vratima, dolazimo do starog dijela grada u kojem se smjestio benediktinski samostan sv. Ivana Krstitelja i sv. Antuna Opata.

Samostan glavna slika

O nama

Izrada čipke od niti listova agave specifičnost je hvarskih benediktinki, po kojoj su one danas u svijetu poznate. Ovu tradiciju njeguju više od 120 godina.

/01

/01

Samostan je sagrađen u palači velikog hrvatskog i hvarskog renesansnog pjesnika i dramatičara Hanibala Lucića, koju su koludrice u nasljedstvo dobile nakon smrti Hanibalove nevjeste Julije. Usprkos svim nedaćama 1500-tih godina s kojima su se koludrice suočile na putu izgradnje samostana, on je svoja vrata otvorio 1664. godine kada su u njega ušle prve benediktinke sa otoka Paga.

Samostan sv. Ivana Krstitelja i sv. Antuna Opata

Samostan bendiktinki u Hvaru osnovan je 1664. godine, a najveća zasluga pripada biskupu Milaniju koji je osobno doveo dvije redovnice iz Paga.

/02

/02

/03

/03

Samostan je u to vrijeme imao ključnu ulogu u širenju naobrazbe lokalnog stanovništva. Godine 1836. koludrice otvaraju žensku pučku školu, koju su uspješno vodile punih 60 godina.

/04

/04

/05

/05

/06

/06

/07

/07

/08

/08

/09

/09

/10

/10

Današnji kompleks samostana sastoji se od samog samostana, barokne crkve i muzeja Hanibala Lucića. Zbirka muzeja sadrži mnoge vrijedne slike, sačuvana djela venecijanskih i dubrovačkih majstora kao i crkveno srebrno posuđe. Od izvorne kuće Hanibala Lucića u najstarijem dijelu samostana sačuvani su zdenac i pločnik. Vrijedan dio zbirke čini i hvarska čipka koja se nalazi na UNESCO-voj listi kao kulturno nematerijalno dobro.

Gdje se nalazimo?

Hvar, bogat suncem, opojnim mirisima lavande te agavom stvorio je toplo benediktinsko utočište.

Otok Hvar nalazi se u Jadranskom moru okružen dobro poznatom obalom Dalmacije. Dom je bogate kulturne baštine koja nadahnjuje svojom venecijnskom arhitekturom i raskošnim rimskim ljetnikovcima, gdje su nekada obitavali najveći hrvatski umjetnici. Jedini je otok na svijetu koji ima šest upisa na listu kulturne baštine, gdje se uvrstila i čipka od agave koju izrađuju hvarske benediktinke.

/11

/11

Ostale informacije

Sve što želiš znati o našoj zajednici i životu, ne ustručavaj se pitati. Spoznajom o našem životu shvatit ćeš zašto je lijepo biti benediktinka.

Kontakt informacije

Ulica Kroz Grodu 15

21450 Hvar, Hrvatska

021 741 052

samostan.benediktinki.hvar@st.t-com.hr

Pitaj nas i ti!

0/300