Samostani --- Cres

Cres

U blizini obale i stare gradske jezgre Cresa smjestio se ženski benediktinski samostan i crkva sv. Petra apostola.

Samostan glavna slika

O nama

Čast utemeljitelja samostana i izgradnje crkve sv. Petra pripada creskoj udovici. U potrazi za izvorima, najstarije podatke nalazimo u Krčkom shematizmu iz 1400. godine.

/01

/01

Vjerne monaškoj benediktinskoj tradiciji, koludrice su se do 1945. godine bavile odgojem ženske mladeži dok im rad nije zabranjen od strane aktualne vlasti. Crkva sv. Petra apostola svjedoči o različitim povijesnim razdobljima kroz koja je samostan prolazio. U unutrašnjosti crkve uočavamo različite stilske pravce; primjerice romaničke kamene lukove i barokni oltar. Orgulje s 15 registara iz 1777. godine unose ljepotu i sklad u ovaj sakralni prostor, a melodije koje iz njih proizlaze oplemenjuju liturgijska slavlja.

Samostan sv. Petra Apostola

Od početka creske koludrice živjele su po uzoru na prve monahe. U 16., 17. i 18. st. njihov broj sezao je i do 40.

/02

/02

/03

/03

Snaga i ustrajnost creskih benediktinki ogleda se u burnoj povijesti tijekom koje je samostan četiri puta do temelja izgorio. No, svaki put uzdajući se u pomoć Gospodina, hrabro bi svoju zajednicu ponovno obnovile.

/04

/04

/05

/05

/06

/06

/07

/07

/08

/08

/09

/09

/10

/10

Dojmljiva je i mala zbirka samostana gdje sestre čuvaju bogatu entografsku građu. Uz vrijedne slike, prostorije samostana krase i ikone iz razdoblja renesanse i baroka te dva goticom pisana kodeksa iz 15. stoljeća. Koristeći prirodne blagodati poput sunca, vode, zemlje svojim rukama uzgajaju vlastito povrće i ljekovito bilje, a bave se i izradom hostija i svijeća. U vrtu se nalazi i mala metereološka stanica gdje sestre već 30 godina izvještavaju o vremenskim prilikama.

Gdje se nalazimo?

Cres kao najveći hrvatski otok zatvara Kvarnerski zaljev, a omeđen je Istrom i otokom Krkom. Crešani se prvenstveno bave turizmom, poljoprivredom, maslinarstvom i ribolovom.

Mediteranski duh otoka Cresa ogleda se u malenim rustikalnim kućama njegovih stanovnika, koji još uvijek njeguju čakavsko narječje i folklor. Grbovi pojedinih creskih obitelji koji krase zgrade stare gradske jezgre svjedoče o prošlosti ovoga grada. Sve do kraja venecijanskog razdoblja, stanovnici Cresa živjeli su isključivo unutar zidina, dok su se izvan njih nalazila samo dva samostana.

/11

/11

Ostale informacije

Sve što želiš znati o našoj zajednici i životu, ne ustručavaj se pitati. Spoznajom o našem životu shvatit ćeš zašto je lijepo biti benediktinka.

Kontakt informacije

Obala sv. Benedikta 2

51557 Cres, Hrvatska

051 571 010

samostan.sv.petra@ri.t-com.hr

Pitaj nas i ti!

0/300