Samostani --- Šibenik

Šibenik

Ponad šibenske katedrale, u predjelu grada zvanom Gorica, smjestio se samostan sv. Luce, utemeljen 1639. godine.

Samostan glavna slika

O nama

Šibenčani su vjerovali da više samostana, a time i redovnika donosi više Božjeg blagoslova. Iz te pobožnosti potekao je i ovaj samostan.

/01

/01

Nikola Buronja, mjesni knez i trgovac, velikodušno se odrekao svoje imovine. Tim činom pomogao je benediktinkama u namjeri osnivanja samostana sv. Luce. U to vrijeme sestre su živjele od prodaje vina, likera, rakija, smokava i maslinovog ulja. Nekadašnja konoba, danas je postala izložbeni prostor vrijedne samostanske zbirke.

Samostan sv. Luce u Šibeniku

Za razliku od drugih samostana namijenjenim isključivo plemićkim kćerima, ovaj je bio osnovan s nakanom da otvori svoja vrata siromašnim šibenskim djevojkama koje žele postati koludrice.

/02

/02

/03

/03

Od osnutka sestre su se bavile odgojem ženske mladeži. U samostanu je bila otvorena i prva pučka ženska škola u Šibeniku, a nakon prisilnog zatvaranja iste, otvorile su zanatsku školu i dječji vrtić.

/04

/04

/05

/05

/06

/06

/07

/07

/08

/08

/09

/09

/10

/10

Šibenske koludrice bave se raznim djelatnostima, od brige za vrt, izrade suvenira i tradicionalnih šibenskih kapa do prezentacije u samostanskoj zbirci. Sakralni predmeti za liturgijsku uporabu, slike, sklupture te rukopisna građa iz 17. stoljeća sačuvana u zbirci, pruža presjek života u zajednici. Unutar crkve sv. Lucije nalaze se orguljice iz 1638. godine.

Gdje se nalazimo?

Šibenik, bogat kulturnim i povijesnim spomenicima svjedoči o svojoj slavnoj prošlosti, a najprepoznatljiviji je po katedrali sv. Jakova, zaštićenoj od UNESCO-a.

Šibenik

Šibenik

Vidi detalje

Šibenik je poznat kao prvi grad kojega je osnovao hrvatski narod prije više od 1000 godina. Nazivaju ga i Krešimirov grad jer se prvi put spominje na Božić 1066. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV. Bogatstvo kulturne baštine obiluje kamenom ljepotom ulica koje su kroz povijest iznjedrile 24 crkve, 6 samostana, 4 tvrđave, 2851 kamenih gradskih stepenica, te najveći broj baroknih orgulja.

/11

/11

Ostale informacije

Sve što želiš znati o našoj zajednici i životu, ne ustručavaj se pitati. Spoznajom o našem životu shvatit ćeš zašto je lijepo biti benediktinka.

Kontakt informacije

Ulica Svete Luce 1

22000 Šibenik, Hrvatska

022 338 324

spas.kateiluce@gmail.com

Pitaj nas i ti!

0/300